کشت  قارچ های خوراکی و دارویی

کشت قارچ های خوراکی و دارویی

پایگاه تخصصی آموزش کشت و نگهداری انواع قارچ
کشت  قارچ های خوراکی و دارویی

کشت قارچ های خوراکی و دارویی

پایگاه تخصصی آموزش کشت و نگهداری انواع قارچ

سالن داری (بخش میسیلیوم رانی ، خاکدهی و شوکدهی)

سالن داری (بخش میسیلیوم رانی ، خاکدهی و شوکدهی) 

اسپان قارچ : شامل گندم هایی هست که میسیلیوم قارچ در روی انها رشد کرده اند.

کمپوست بلوکی به صورت فشرده است. برای خاک دهی دقیق از یک پیمانه استفاده میکنیم.

اگر در زمان ورود کمپوست،خاک دهی انجام بشود در هر کمپوست حدود 2یا3عدد قارچ رشدکرده که کلاهک انها به اندازه ی یک بشقاب میشود.

رشد میسیلیوم در کمپوست دو هفته ی اول:

1/ دمای کمپوست 25- درجه سانتی گراد،در دمای پایین رشد میسیلیوم کند است.

2/ رطوبت محیط 85-80 %. در اثر رطوبت بالا قارچ ها دچار بیماری قارچی میگردد.

3/ میسیلیوم در دوران رشد به نور احتیاج ندارد.

4/ تهویه به ازای هر ساعت 15-10% حجم سالن تهویه شود.

نکته:اگر در 3 الی 4 روزاول داخل کمپوست قطرات عرق مشاهده شد.این به این معنی است که میسیلیوم ها در حال رشد هستند.

زمان خاک دهی:زمانی که 70% کمپوست(سطح کمپوست)سفید رنگ شد.(میسیلیوم به سطح خاک امد)

میسیلیوم رانی:2هفته طول میکشد.(دمای 25درجه سانتی گراد)

میسیلیوم ها به طور یکنواخت رشد نمیکند.

اگر دما بالای 27درجه سانتی گراد شود اسپان از بین می رود.

خاک پوششی:به ارتفاع 2-5 سانتی متر

اگر خاکدهی سریع تر صورت گیرد بهتر است تا دیرتر شود.

هر چقدر رطوبت بالاتر شود خاک کمتر میدهیم. و اگر رطوبت کمتر باشد خاک باید قطر بیشتری داشته باشد.

تاخیر در ورود بخشی از کمپوست ها در یک سالن نیز در قطر خاک پوششی تاثیر گذار است.مثلا یک سالن گنجایش 20تن دارد ولی 15 تن وارد میشود و5تن الباقی باتاخیر 3تا 5 روزه وارد میشود در این صورت15تن قطر خاک سطحی 4سانتی متر و5تن 2سانتی متر میباشد(این اعداد تقریبی بوده).

نکته:قبل از دادن خاک پوششی بهتر است دمای کمپوست را3یا4درجه کاهش دهیم. وبعد از خخاکدهی دما را متعادل می نماییم.

شرایط نا مناسب را برای تناژ پایین در نظر میگیریم.

در مرحله خاک دهی برای میزان صحیح خاک باید پیمانه داشته باشید.مثلا5 پیمانه برای هر کمپوست.

بعداز باز کردن نایلون کمپوست باید سطح ان را صاف کنید تا در مرحله خاک دهی دچار مشکل نشوید.

روزنامه هایی که در مرحله میسیلیوم رانی روی کمپوست گذاشته بودید را عوض کرده وروی لایه ی خاک،روزنامه میگذاریم.

میسیلیوم رانی در خاک پوششی:

دمای کمپوست25 درجه سانتی گراد

رطوبت 90%

تهویه 20-15% حجم سالن در هر ساعت

نور(نمی خواهد)

در مرحله خاکدهی برای یکنواخت کردن رشدمیسیلیوم هادر خاک ویکنواخت بودن رشد قارچ ها باید ابیاری شود.

برای برش سطح نایلون بلوک کمپوست از هر طرف روی سطح کمپوست 4-3 سانتی متر باید باقی بماند.

علت این کار در زمان خاک دهی مشخص میشود.

در مرحله خاک دهی چون می خوا هیم خاک روی کمپوست بریزیم کناره های نایلون را کشیده و باز میکنیم و خاک را روی ان می ریزیم.

دو هفته طول میکشد که میسیلیوم روی خاک بیاید.

خاک دهی =2هفته

شوک =1هفته

نکته:بهتر است زمانی که خاک پوششی را ابیاری میکنید،از ابی استفاده کنید که در ان قارچ کش وجود داشته باشد.

مثلا: بنتومیل و کار بنتازین موجب تحریک میسیلیوم رانی نیز میشود.

رافیلینگ سطحی:

زمانی که یک هفته شوک دهی گذشت می بینیم که میسیلیوم باز کاملایکنواخت به سطح نیامده در ان زمان از رافیلینگ سطحی استفاده می کنیم. تابا این کار رشد میسیلیوم ها را یکنواخت کنیم.

باز تاکید میشود که اگر زمان خاک دهی بگذرد و خاک دهی شود پین ها پیر میشوند.و اصطلاحا پین شناور هم میگویند.

شوک دهی:

دمای کمپوست:16 با اختلاف 1، در عوض 2 روز کاهش می دهیم.

در اثر کاهش ناگهانی دما کمپوست پین زیادی می زند و قارچ ها بعد از رشد ریز می مانند چون دیگر محلی برای رشد ندارند.

رطوبت:95%

نور: داریم

تهویه:30% حجم سالن در هر ساعت تهویه می شود.

روز اول شوک دهی باید خاک پوششی کاملا سیر اب شود.

نکته:1 الی 2 روز قبل از شوک دهی روزنامه را برمی داریم.

بعد از زمان شوک دهی ته سنجاقیها(پین ها) نمایان می شود و نباید خاک پوششی را ابیاری کرد چون باعث خراب شدن قارچ ها می شود.

نکته:اگر زمانی که قارچ ها به اندازه ی یک نخود شده بودند خاک پوششی را ابیاری میکنیم و قهوه ای شدن قارچ ها به علت سردی اب بوده وباید دمای اب متعادل باشد و بالای14 تا 15 درجه باشد.

شرایط رشد قارچ:

1/دمای کمپوست باید 19-18 درجه باشد،دما اگر بالای 20 درجه باشد ته سنجاقیها(پین ها) قهوه ای می شوند.

2/رطوبت:90-85%

3/نور:10-8 ساعت در روز

4/تهویه:25-20% حجم سالن در ساعت تهویه

استاندارد اندازه ی قارچ برداشتی:طول ساقه نصف قطر کلاهک.

ابیاری بعد از برداشت(فلش): به ازای هر تناژ برداشت همان مقدار اب در طول یک هفته باید به کمپوست ها داد.

برای مثال:5000لیتر اب= 5تن برداشت

به ازای هر کیلو =1لیتر اب دهی شود.

نکته:5-3 ساعت قبل از برداشت قارچ هیچ ابیاری نباید انجام شده باشد و بهتر است رطوبت سالن کاسته شود.

1/گلی شدن کلاهک قارچ ها

2/ایجاد بیماری باکتریایی

نکته:بعد از برداشت قارچ ها بهتر است حدود نیم ساعت در دمای 2-1 درجه شوک دهی بدهند. 

 

 

با تشکر از مهندس حسین یوسفی

سئوالات مهارت پرورش قارچ دکمه ای ( نمونه سئوالات فنی و حرفه ای)

سئوالات مهارت پرورش قارچ دکمه ای ( نمونه سئوالات فنی و حرفه ای)

1) خاک پوششی استاندارد مخلوطی از چیست؟

خاک پیت و آهک

2) اضافه کردن پودر سنگ گچ در مرحله کوتاه مدت تهیه کمپوست در روز چندم می باشد؟

روز نهم

3) ماده پایه در کمپوست طبیعی قارچ دکمه ای چیست؟

کود اسبی

4) کتاب هند باستان قارچ ها را به چند دسته تقسیم می کند؟

سمی ، خوراکی و دارویی

5) قابلیت هضم پروتئین قارچ ها چه میزان است؟

70 تا 90 %

6) افزودن میسیلیوم قارچ به بستر آماده شده را چه می نامند ؟

مایه کوبی

7) هر 1000 کیلوگرم کمپوست به چند کیلو گرم بذر نیاز دارد؟

بیش از 10 کیلو گرم

8) معایب ضد عفونی کردن کلش با مواد شیمیایی؟

احتمال صدمه زدن به میسیلیوم قارچ ، باقی ماندن اسپور قارچ های سمی در کمپوست و نرسیدن سموم به همه قسمت های کمپوست وجود دارد.

9) از خصوصیات کمپوست خوب ، مواردی را نام ببرید؟

رنگ قهوه ای تیره کمپوست ، نداشتن بوی آمونیاک ، رطوبت مطلوب و محیط بازی (قلیایی) کمپوست.

10) در ضد عفونی کردن خاک پوششی ، با استفاده از بخار آب داغ ، خاک پوششی باید در چه دمایی و چه مدتی ضدعفونی شود؟

60 درجه سانتی گراد ، 6 ساعت

11) برای تحریک میسیلیوم به تولید اندام باردهی چه باید کرد؟

کاهش دما به همراه تهویه با هوای آزاد

12) گونه های قارچ آگاریکاس در مرحله جوانی شبیه چه چیزی هستند و در مرحله بلوغ به چه شکلی در می آیند؟

دکمه ، چتری

13) در تولید کمپوست سولفات کلسیم به چه علت اضافه می شود؟

تنظیم کردن اسیدیته ، جلوگیری از لزجی و به هم چسبیدن کمپوست و نم گیری می شود.

14) کدامیک از موارد زیر از علل عمده کشت و پرورش قارچ خوراکی به صورت مصنوعی می باشد؟

وجود قارچ سمی در بین قارچ های وحشی خوراکی ، محدود بودن فصل رویش قارچ های وحشی خوراکی و مشکل بودن جمع آوری و تهیه قارچ های خوراکی وحشی را می توان نام برد.

15) دمای تولید اندام باردهی قارچ دکمه ای به چه میزان است؟

15 تا 18 درجه

16) کدامیک از موارد زیر باید در سالن پرورش در مرحله رویشی یکسان باشد؟

دما ، رطوبت نسبی و اکسیژن

17) در روش کشت کیسه ای به چه دلیل در انتهای کیسه ها باید سوراخ کوچکی ایجاد کرد؟

خروج آبهای اضافی

18) شرایط مطلوب برای مرحله پنجه دوانی در قارچ های دکمه ای می باشد؟

درجه حرارت 25 درجه ، رطوبت 80 % ، تهویه کم ، تاریکی

19) نسبت کربن به ازت در وزن خشک مواد در پایان آماده سازی کمپوست قارچ دکمه ای چقدر می باشد؟

1 : 17

20) آفت مگس سرکه مهمترین خسارت خود را در چه مرحله ای از رشد خود و قارچ به وجود می آورد؟

لارو ، رشد زایشی

21) موادخاصی که بتوانند مواد غذایی مورد نیاز قارچها را تامین کنند و امکان رقابت قارچ با میکروارگانیسم را فراهم کنند نام دارد؟

کمپوست

22) برای مبارزه با مگس ها از چه سمی استفاده می شود؟

تیونازین

24) Batton Mushroom نام کدامیک از قارچ های زیر است؟

قارچ دکمه ای

25) در بذر پاشی بیشترین بذر در کدام قسمت از کاه و کلش ریخته می شود ؟ چرا؟

دیواره ، چون مرکز کمپوست دارای حرارت بالایی است و امکان صدمه دیدن میسیلیوم ها وجود دارد

26) میزان ازت موجود در مواد غذایی کنسانتره ( مورد استفاده در کمپوست ) چند درصد است؟

3 تا 12 درصد

27) استفاده کدامیک از اسپانهای زیر باعث انتقال آفات و بیماریها به کمپوست در قارچ دکمه ای می شود؟

اسپان به صورت بلوکهای آجری

28) در چه صورتی اندام باردهی حد فاصل کمپوست و خاک پوششی تشکیل می شود؟

تهویه زودتر از موعد مقرر یا خشکی بیش از حد

29) موفق ترین روش نگهداری قارچ در سطح تجارتی کدام است؟

کنسرو کردن

30) برداشت محصول در کشورهای غربی چند کیلو گرم در متر مربع است؟

30 تا 40 کیلو گرم است. 

 

با تشکر فراوان از مهندس حسین یوسفی، مهندس صفر پور و مهندس پور بابا